Themadagen van Karina

beschikbaarheid: in overleg
locatie: maximaal 1 uur van Emmen

Rietjes Raketten  

We maken de mooiste voertuigen die kunnen vliegen. Of de gekste vogels die kunnen vliegen. Vervolgens moet er een constructie gemaakt worden van een rietje en het voertuig/vogel en als we maar hard genoeg blazen dan schiet het in de lucht. En het leukste is aan het einde van de les, want welke vogel/vliegtuig komt het verste?

Voor: onderbouw

 Ballonauto 

 Met restafval gaan we een auto maken die gaat rijden door de ballon leeg te laten lopen. 

Je krijgt uitleg hoe we de auto stap voor stap in elkaar gaan zetten en hoe het komt dat de auto zich op deze manier voortbeweegt. Daarnaast mag je hem zo mooi/origineel mogelijk aankleden/versieren tot een echte coole wagen. Als iedereen de auto klaar heeft zetten we een parcours klaar en gaan we kijken welke auto het verste komt.

Voor: onderbouw

Bibberbeesten

Draadjes, batterij, schroefjes motortje en nog veel meer...Nieuwsgierig wat je daar van kan maken? Doe dit dan samen met je klas. Je krijgt een stappenplan per groepje en je gaat met elkaar aan de slag om de mooiste gekste en coolste bibberbeesten te maken. Werk als een team, help elkaar en dan aan het einde van de workshop heeft iedereen een maf beestje dat alle kanten op bibberrrrrt.


 Voor: onderbouw

Uiltje: 

 De creativiteit met fietsbanden is oneindig. Zo kan je met oude fietsbanden ook de leukste vogels maken. Het is wel even wat knipwerk, maar….zo’n schattig uiltje wil toch iedereen? 

Voor: Onderbouw 


Vreemde Vogels


Zoals de titel het al zegt, dit zijn echt hele vreemde vogels...Zo bont gekleurd heb ik ze nog nooit gezien. En zeker als je een hele klas vol van deze vogels hebt. Het wordt een gezellige bende. Ik neem twee van mijn vreemdste vogels mee, en die zoeken nieuwe vriendjes, help jullie als klas mee om nog meer vreemde vogels te maken?

Voor: Onderbouw


Recycle je fietsband! 

Wist je dat met een stuk fietsband heel creatief kan zijn? Nou dat kan zeker. Neem een paar stukken fietsband, naald en draad en voor je het weet heb jij een eigen originele unieke sleutelhanger . 


Voor: Onderbouw
 

 Rope art 


We gaan op een creatieve manier met allerlei verschillende soorten draad een zelfportret maken. Eerst kijken we goed naar ons zelf in de spiegel, hoe zien we eruit? Zijn we allemaal hetzelfde of zijn er toch nog verschillen? Vervolgens gaan we onszelf tekenen op een stuk karton en daarna gaan we aan de slag met allerlei creatief materiaal om zo een echt kunstwerk van onszelf te maken. 


Voor: Onderbouw


Ga je mee de ruimte in? 

Ga je mee tussen de sterren en planeten? 

Je kan met verschillende materialen en technieken de mooiste ruimte stelsels maken. We gaan twee technieken uitproberen, en als we tijd over hebben dan maken we ook nog eens een leuk raketje dat zo door ons ruimte stelsel vliegt. 


Voor: Onderbouw

Ben jij net zo kunstenaar als Paul Klee

Paul Klee was een kunstenaar van heel wat jaartjes geleden. Die werkte eerst alleen maar kleurvlakjes (abstract) en in zijn latere werk werd het steeds beter herkenbaar wat hij maakte. Wij gaan in stapjes het werk van Paul Klee doorlopen met verschillende technieken en materialen. Eerst maken we een kleurrijke ondergrond en vervolgens maken we van ons eigen zelfportret een stempel en gaan daarmee drukken met een drukpers. 


Voor: Onder- en Middenbouw 

Mondriaan


Eerst bespreken de diverse werken van Mondriaan. En zien we hoe Mondriaan eigenlijk steeds abstracter is gaan werken. Maar wat is nou abstract? Wat wordt er dan bedoelt met vlakverdeling en compositie? En wat zijn dan Primaire kleuren? Aan de hand voorbeelden krijg je uitleg en vervolgens ga je aan de slag om een eigen compositie te gaan maken. Alleen dit doen we niet met papier….We gaan een reliëf maken van hout! Als alle werkstukken klaar zijn kan je alles bij elkaar op hangen en zo ontstaat er een grote mondriaan. 

 

Voor: Middenbouw 

 Draadjes…. 

 

Draadjes, draadjes en nog eens draadjes...Maar met heel veel draadjes kun je ook heel wat moois maken. Eigenlijk hele schilderijen. Je gaat iets moois ontwerpen en dan gaan we je ontwerp “inkleuren” met heeeeel veeeel draadjes. 


Voor: Middenbouw 

Terug in de tijd!


 We zitten maar achter die computers en andere beeldschermpjes. Maar vroeger was de techniek wel anders. Nu met een druk op de knop en je verhaal of afbeelding komt zo uit de printer rollen. Vroeger gebruikte ze daar een hele andere techniek voor, namelijk drukwerk. Alles werd gedrukt met een drukpers. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met een drukpers. We bootsen op een eenvoudige manier de techniek van het etsen na door te kerven in rubber en zo wordt jouw afbeelding gedrukt op papier.

Voor: Midden- en Bovenbouw
 

  Cobra Kunst 

Cobra kunst is een stroming van kunstenaar uit Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. Zij wilde weer terug naar het tekenen en schilderen zoals kinderen dat doen. Een van die beroemde kunstenaars is Karel Appel. Karel Appel maakte niet alleen schilderwerk maar ook beeldend werk. We gaan verschillende werkstukken bekijken om ons te laten inspireren om vervolgens van Karton een echt Cobra kunstwerk te maken. Voor: Midden- en Bovenbouw 


Zonnebloemen van Van Gogh

Het is een van beroemdste schilderijen van Van Gogh; de Zonnebloemen. Is je het wel eens opgevallen dat die Zonnebloemen allemaal net even anders eruit zien? Wat is nu leuker om met je klas een eigen bos Zonnebloemen te maken. Wat nog leuker is dat dit met Vilt kan! Je gaat tijdens deze workshop leren natvilten om er vervolgens hele mooie bloemen van kan maken en zo heb aan het einde van de workshop een vaas vol met bloemen!

Voor: Midden- en Bovenbouw 

Landart

Staat jouw school dicht bij een park of een bos waar we zo naar toe kunnen? Of weten jullie als klas heel veel bladeren/takken/steentjes/besjes/zand en bloemen te verzamelen? Want we gaan van alles wat de natuur ons geeft een kunstwerk maken. Je werkt alleen of in kleine groepjes en ga zo proberen een kunstwerk te maken wat eigenlijk ook weer een is met de natuur. Er wordt een beetje gebruik gemaakt van “natuurlijke” hulpmiddelen zoals draad.

Voor: Midden- en  Bovenbouw
 

 Lol met Wol 

 Niet zomaar wol. We gaan aan de slag met Lontwol. Dit is wol wat gebruikt wordt om mee te vilten. Met het vilten kan je allerlei verschillende dingen maken. Wat dacht je van armbandjes, bloemen of vilten om een zeepje of steentje heen. De techniek die we gaan gebruiken is natvilten. Dus lekker kliederen met water en zeep en voor je het weet heb je iets leuks gemaakt. Zo moeilijk is het eigenlijk niet.


Voor: Midden- en Bovenbouw: 


Jouw naam in Graffity style

Er is eerst een korte uitleg over verschillende soorten graffiti. Zoals meer de bolle letters en de wat rechtere, haakse letters. Je zult hier dan ook verschillende voorbeelden van te zien krijgen. Vervolgens krijg je groot stuk papier en daar wordt eerst heel groot je naam op gezet en vervolgens maak je een keuze in welk lettertype je naam gaat opvullen. Is je schets klaar dan mag deze geschilderd worden en zo heb je je eigen TAG geschilderd.


Voor: Midden- en Bovenbouw 

Mechniek doosje

Ben jij technisch,of wil je juist wat leren over techniek? Dat kan op deze creatieve manier. We gaan aan de slag met wielen en overdrijven van beweging van het ene wiel op het volgende wiel waardoor je dingen in beweging kan zetten. Of we werken met ijzerdraad waardoor we figuren in een doosje op en neer kunnen laten weten. Het materiaal is eigenlijk heel eenvoudig. Met karton, stokjes, een schaar, ijzerdraad en verf komen we al een heel eind. Met als eindresultaat dat we aan één hendel draaien en vervolgens komt er van alles in beweging.


Voor: Midden- en Bovenbouw

 Gipsvogels

Ben je niet bang om vieze handen te krijgen. Dan past dit echt helemaal bij jouw!. Eerst maken we een mooie vorm met ijzerdraad wat een beetje lijkt op een vogel, of misschien is het stiekem wel iets anders vreemds?? Vervolgens gaan we met gipsverband aan de slag. Gipsverband is het verband wat je om krijgt als je iets gebroken hebt, maar wij gaan er creatief mee aan de slag. Het verband droogt binnen een paar minuten en dan kunnen we het beschilderen. 


Voor: Midden- en Bovenbouw 

 Handlettering 


 Het gaat om het tekenen van letters, woorden en het verbinden van deze woorden met banners en/of  andere versiersels. Eerst een uitleg om zo een naam, zin of spreuk op een onderzetter of collagelijst te zetten.  Je hoeft niet mooi te kunnen schrijven, of als beste te kunnen tekenen, het gaat om ontspannen bezig zijn met letters en woorden om iets leuks te maken.  


Voor: Bovenbouw