Aanbod van Karina

Thema: Kunst en Techniek
Zowel themadagen als workshops
 

Themadagen

Ballonauto 

 Met restafval gaan we een auto maken die gaat rijden door de ballon leeg te laten lopen. 

Je krijgt uitleg hoe we de auto stap voor stap in elkaar gaan zetten en hoe het komt dat de auto zich op deze manier voortbeweegt. Daarnaast mag je hem zo mooi/origineel mogelijk aankleden/versieren tot een echte coole wagen. Als iedereen de auto klaar heeft zetten we een parcours klaar en gaan we kijken welke auto het verste komt.

Voor: onderbouw

Bibberbeesten

Draadjes, batterij, schroefjes motortje en nog veel meer...Nieuwsgierig wat je daar van kan maken? Doe dit dan samen met je klas. Je krijgt een stappenplan per groepje en je gaat met elkaar aan de slag om de mooiste,  gekste en coolste bibberbeesten te maken. Werk als een team, help elkaar en iedereen heeft dan aan het einde van de workshop een maf beestje dat alle kanten op bibberrrrrt.


 Voor: onderbouw


Uiltje: 

 De creativiteit met fietsbanden is oneindig. Zo kan je met oude fietsbanden ook de leukste vogels maken. Het is wel even wat knipwerk, maar….zo’n schattig uiltje wil toch iedereen? 

Voor: Onderbouw 


Vreemde Vogels

Zoals de titel het al zegt, dit zijn echt hele vreemde vogels...Zo bont gekleurd heb ik ze nog nooit gezien. En zeker als je een hele klas vol van deze vogels hebt. Het wordt een gezellige bende. Ik neem twee van mijn vreemdste vogels mee, en die zoeken nieuwe vriendjes, help jullie als klas mee om nog meer vreemde vogels te maken?

Voor: Onderbouw
Recycle je fietsband! 

Wist je dat met een stuk fietsband heel creatief kan zijn? Nou dat kan zeker. Neem een paar stukken fietsband, naald en draad en voor je het weet heb jij een eigen originele unieke sleutelhanger . 


Voor: Onderbouw
 


Rope art 


We gaan op een creatieve manier met allerlei verschillende soorten draad een zelfportret maken. Eerst kijken we goed naar ons zelf in de spiegel, hoe zien we eruit? Zijn we allemaal hetzelfde of zijn er toch nog verschillen? Vervolgens gaan we onszelf tekenen op een stuk karton en daarna gaan we aan de slag met allerlei creatief materiaal om zo een echt kunstwerk van onszelf te maken. 


Voor: Onderbouw
Ben jij net zo kunstenaar als Paul Klee

Paul Klee was een kunstenaar van heel wat jaartjes geleden. Die werkte eerst alleen maar kleurvlakjes (abstract) en in zijn latere werk werd het steeds beter herkenbaar wat hij maakte. Wij gaan in stapjes het werk van Paul Klee doorlopen met verschillende technieken en materialen. Eerst maken we een kleurrijke ondergrond en vervolgens maken we van ons eigen zelfportret een stempel en gaan daarmee drukken met een drukpers. 


Voor: Onder- en Middenbouw 


Mondriaan


Eerst bespreken de diverse werken van Mondriaan. En zien we hoe Mondriaan eigenlijk steeds abstracter is gaan werken. Maar wat is nou abstract? Wat wordt er dan bedoelt met vlakverdeling en compositie? En wat zijn dan Primaire kleuren? Aan de hand voorbeelden krijg je uitleg en vervolgens ga je aan de slag om een eigen compositie te gaan maken. Alleen dit doen we niet met papier….We gaan een reliëf maken van hout! Als alle werkstukken klaar zijn kan je alles bij elkaar op hangen en zo ontstaat er een grote mondriaan. 

 

Voor: Middenbouw 

Terug in de tijd!

 We zitten maar achter die computers en andere beeldschermpjes. Maar vroeger was de techniek wel anders. Nu met een druk op de knop en je verhaal of afbeelding komt zo uit de printer rollen. Vroeger gebruikte ze daar een hele andere techniek voor, namelijk drukwerk. Alles werd gedrukt met een drukpers. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met een drukpers. We bootsen op een eenvoudige manier de techniek van het etsen na door te kerven in rubber en zo wordt jouw afbeelding gedrukt op papier.


Voor: Midden- en Bovenbouw

Cobra Kunst 

Cobra kunst is een stroming van kunstenaar uit Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. Zij wilde weer terug naar het tekenen en schilderen zoals kinderen dat doen. Een van die beroemde kunstenaars is Karel Appel. Karel Appel maakte niet alleen schilderwerk maar ook beeldend werk. We gaan verschillende werkstukken bekijken om ons te laten inspireren om vervolgens van Karton een echt Cobra kunstwerk te maken. Voor: Midden- en Bovenbouw 
 Zonnebloemen van Van Gogh

Het is een van beroemdste schilderijen van Van Gogh; de Zonnebloemen. Is je het wel eens opgevallen dat die Zonnebloemen allemaal net even anders eruit zien? Wat is nu leuker om met je klas een eigen bos Zonnebloemen te maken. Wat nog leuker is dat dit met Vilt kan! Je gaat tijdens deze workshop leren natvilten om er vervolgens hele mooie bloemen van kan maken en zo heb aan het einde van de workshop een vaas vol met bloemen!

Voor: Midden- en Bovenbouw 

Landart

Staat jouw school dicht bij een park of een bos waar we zo naar toe kunnen? Of weten jullie als klas heel veel bladeren/takken/steentjes/besjes/zand en bloemen te verzamelen? Want we gaan van alles wat de natuur ons geeft een kunstwerk maken. Je werkt alleen of in kleine groepjes en ga zo proberen een kunstwerk te maken wat eigenlijk ook weer een is met de natuur. Er wordt een beetje gebruik gemaakt van “natuurlijke” hulpmiddelen zoals draad.

Voor: Midden- en  Bovenbouw
 


Lol met Wol 

 Niet zomaar wol. We gaan aan de slag met Lontwol. Dit is wol wat gebruikt wordt om mee te vilten. Met het vilten kan je allerlei verschillende dingen maken. Wat dacht je van armbandjes, bloemen of vilten om een zeepje of steentje heen. De techniek die we gaan gebruiken is natvilten. Dus lekker kliederen met water en zeep en voor je het weet heb je iets leuks gemaakt. Zo moeilijk is het eigenlijk niet.


Voor: Midden- en Bovenbouw: 
Jouw naam in Graffity style

Er is eerst een korte uitleg over verschillende soorten graffiti. Zoals meer de bolle letters en de wat rechtere, haakse letters. Je zult hier dan ook verschillende voorbeelden van te zien krijgen. Vervolgens krijg je groot stuk papier en daar wordt eerst heel groot je naam op gezet en vervolgens maak je een keuze in welk lettertype je naam gaat opvullen. Is je schets klaar dan mag deze geschilderd worden en zo heb je je eigen TAG geschilderd.


Voor: Midden- en Bovenbouw 

Mechniek doosje

Ben jij technisch,of wil je juist wat leren over techniek? Dat kan op deze creatieve manier. We gaan aan de slag met wielen en overdrijven van beweging van het ene wiel op het volgende wiel waardoor je dingen in beweging kan zetten. Of we werken met ijzerdraad waardoor we figuren in een doosje op en neer kunnen laten weten. Het materiaal is eigenlijk heel eenvoudig. Met karton, stokjes, een schaar, ijzerdraad en verf komen we al een heel eind. Met als eindresultaat dat we aan één hendel draaien en vervolgens komt er van alles in beweging.


Voor: Midden- en Bovenbouw

Gipsvogels

Ben je niet bang om vieze handen te krijgen. Dan past dit echt helemaal bij jouw!. Eerst maken we een mooie vorm met ijzerdraad wat een beetje lijkt op een vogel, of misschien is het stiekem wel iets anders vreemds?? Vervolgens gaan we met gipsverband aan de slag. Gipsverband is het verband wat je om krijgt als je iets gebroken hebt, maar wij gaan er creatief mee aan de slag. Het verband droogt binnen een paar minuten en dan kunnen we het beschilderen. 


Voor: Midden- en Bovenbouw 


Handlettering 

 Het gaat om het tekenen van letters, woorden en het verbinden van deze woorden met banners en/of  andere versiersels. Eerst een uitleg om zo een naam, zin of spreuk op een onderzetter of collagelijst te zetten.  Je hoeft niet mooi te kunnen schrijven, of als beste te kunnen tekenen, het gaat om ontspannen bezig zijn met letters en woorden om iets leuks te maken.  


Voor: Bovenbouw 


Workshops 

Rope-art


We gaan op een creatieve manier met allerlei verschillende soorten draad een zelfportret maken. Eerst kijken we goed naar ons zelf in de spiegel, hoe zien we eruit? Zijn we allemaal hetzelfde of zijn er toch nog verschillen? Vervolgens gaan we onszelf tekenen op een stuk karton en daarna gaan we aan de slag met allerlei creatief materiaal om zo een echt kunstwerk van onszelf te maken.
 
Wie: vanaf groep 1
extra mat.kosten per leerling € 1,--

Vreemde vogels

Eerst gaan we alle onderdelen van de vogel uitknippen en daarna alles mooi beschilderen. Als alles klaar is gaan we de vogel in elkaar zetten.


wie: vanaf groep 1
extra mat.kosten per leerling € 1,--

Ben jij Paul Klee? 

Paul Klee was een kunstenaar van heel wat jaartjes geleden. Hij werkte eerst alleen maar met kleurvlakjes (abstract).
Wij gaan in stapjes het werk van Paul Klee doorlopen met verschillende technieken en materialen. Eerst maken we een kleurrijke ondergrond en vervolgens maken we van ons eigen zelfportret een stempel en gaan daarmee drukken met een drukpers.

wie: vanaf groep 1
extra mat.kosten per leerling € 1,-- 

Recycle dieren

Hoe creatief ben jij? We verzamelen met elkaar een berg afval en daar gaan we de leukste/gekste afval dieren van maken.

wie: vanaf groep 1
extra mat.kosten per leerling € 1,-- 

Sleutelhanger of uiltje van fietsbanden.

Recyclen is helemaal HOT. In deze workshop gaan we aan de slag met fietsbanden. De jongste kinderen leuke sleutelhangers maken en de bovenbouw kinderen kunnen leuke uiltjes maken. 


wie: vanaf groep 3
extra mat.kosten per leerling € 1,50 


Bibber-beesten

Draadjes, batterij, schroefjes motortje en nog veel meer...Nieuwsgierig wat je daar van kan maken? Doe dan deze workshop met de klas. Je krijgt een stappenplan per groepje en je gaat met elkaar aan de slag om de mooiste gekste en coolste bibberbeesten te maken. Werk als een team, help elkaar en dan aan het einde van de workshop heeft iedereen een maf beestje dat alle kanten op bibberrrrrt.

wie: vanaf groep 3
extra mat.kosten per leerling € 2,-- 

Bloemen vilten 

Het is een van beroemdste schilderijen van Van Gogh; de Zonnebloemen. Is je het wel eens opgevallen dat die zonnebloemen allemaal net even anders eruit zien? Wat is nu leuker om met je klas een eigen bos zonnebloemen te maken. Wat nog leuker is dat dit met Vilt kan! Je gaat tijdens deze workshop leren natvilten om er vervolgens hele mooie bloemen van kan maken en zo heb je aan het einde van de workshop een vaas vol met bloemen!

 
wie: vanaf groep 3
extra mat.kosten per leerling € 2,-- 


Je Eigen Stempel  

We zitten maar achter die computers en andere beeld-schermpjes. Maar vroeger was de techniek wel anders. Nu met een druk op de knop en je verhaal of afbeelding komt zo uit de printer rollen. Vroeger gebruikte ze daar een hele andere techniek voor, namelijk drukwerk. Alles werd gedrukt met een drukpers. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met een drukpers. We bootsen op een eenvoudige manier de techniek van het etsen na door te kerven in rubber en zo wordt jouw afbeelding gedrukt op papier 

wie: vanaf groep 3
extra mat.kosten per leerling € 1,50 

Naam in Graffity style

Er is eerst een korte uitleg over verschillende soorten graffiti. Zoals meer de bolle letters en de wat rechtere, haakse letters. Je zult hier dan ook verschillende voorbeelden van te zien krijgen. Vervolgens krijg je groot stuk papier en daar wordt eerst heel groot je naam op gezet en vervolgens maak je een keuze in welk lettertype je naam gaat opvullen. Is je schets klaar dan mag deze geschilderd worden en zo heb je je eigen TAG geschilderd.

wie:vanaf groep 5
extra mat.kosten per leerling € 1,--
 

 Zentangle


We werken met een vooraf gekaderde afbeelding of maken een eigen kader. Zentangle is het steeds weer tekenen van herhalende patronen. Je hoeft hier dus helemaal niet voor goed te kunnen tekenen, maar je hebt wel snel mooi resultaat .

wie:vanaf groep 4
extra mat.kosten per leerling € 1,--

 

Gipsvogels 


Eerst maken we een mal voor onze vogel met ijzerdraad. Daarna gaan we aan de slag met gipsverband. Als het verband droog is na een paar minuten gaan we de vogels beschilderen.

wie:vanaf groep 5
extra mat.kosten per leerling € 1,50


Handlettering


Gaat dit nu om het zo mooi mogelijk schrijven? Nee eigenlijk niet, het gaat om het tekenen van letters, woorden en het verbinden van deze woorden met banners en/of  andere versiersels.
Als eerste krijg je uitleg wat betreft het hand-letteren om uiteindelijk een naam, zin of spreuk op een onderzetter of collagelijst te zetten. Deze beschilderen we met krijtverf en zullen dan met een krijtstift beschrijven. Dus je hoeft niet heel mooi te kunnen schrijven, en je hoeft niet als beste te kunnen tekenen, het gaat om ontspannen bezig zijn met letters en woorden om uiteindelijk met mooi resultaat naar huis te gaan.

wie: vanaf groep 5
extra mat.kosten per leerling € 1,50

Vogels Vilten

 

We gebruiken twee technieken van het vilten hierbij. Als eerste gaan we natvilten om zo de basis van de vogel te maken. Daarna gaan we om daadwerkelijk tot een vogel te komen naaldvilten. Je gebruik allerlei bont gekleurde lontwol, zodat er ook een scala verschillende soorten vogels ontstaan.

 

wie: middelbaar-onderwijs en volwassen 

extra materiaalkosten per leerling; € 1,50

 Zijde schilderen

 Als eerst maak je een ontwerp op papier. Dit ontwerp ga je dan overzetten op een doekje van 28x28 cm. Vervolgens ga je zelf dit doek opspannen en ga je met zijdeverf het werkstuk inschilderen. 

 
Wie: middelbaar-onderwijs en volwassen

Tijdsduur: 2 uur (of 3/3,5 uur bij groter doek van 45x45 cm)

Extra kosten per leerling: € 3,50 (€ 4,50

Mozaïeken

 Je krijgt een tableau waarvoor je ontwerp moet maken. Deze teken je dan op en dan ga je zelf gekleurde tegeltjes breken om vervolgens deze op te plakken en als de lijm droog is voegen we het werkstuk ook nog mooi af


Wie: middelbaar-onderwijs en volwassen

Tijdsduur: 2 uur

Extra kosten per leerling: € 3,50


werken met speksteen 

 Je krijgt een klein stukje speksteen waardoor je door middel van vijlen, schuren en polijsten een mooie amulet of een klein beeldje kan maken. Het is even een geduldig werkje maar hoe langer je schuurt en polijst, des te mooier het eindresultaat.

 

Wie: middelbaar-onderwijs en volwassen
Tijdsduur: 1,5/2 uur

Extra kosten per leerling: € 2,-

Kerstballen stippen

 

Eerst oefenen we met porseleinverf stippen op een tegeltje. Als we de techniek onder de knie hebben dan gaan we wat geoefend hebben uitvoeren op een kerstbal. 

Punch Needle in kerstthema

 

Met een speciale naald prik je elke keer in de stof waardoor er uiteindelijk de mooiste patronen en afbeeldingen ontstaan. Deze kunnen dan mooi opgehangen worden aan de wand of in de boom 

.

Kerst krijtbord

 

Eerst schilderen we een leuke kerstafbeelding op een plank. Vervolgens schilderen we met krijtverf de achtergrond in. Als dat droog is kan je er met krijtstiften je kerstspreuk op schrijven.


Sterren acrylgieten

 

Acrylgieten is dat je verschillende kleuren verf in een bakje doet en vervolgens giet je dit over een ondergrond heen. Voor het kerstthema gebruiken we sterren.

 


En nog meer:

Druktechnieken: je kan ervoor kiezen om alle druktechnieken te doen of je kiest er een leuke uit.

Linosnede

Met een guts aan de slag in linoleum. Je maakt een ontwerp en wat je weghaalt daar komt geen inkt en dat zorgt voor de witte lijnen op papier.Wie: middelbaar-onderwijs/volwassenen
Tijdsduur per techniek; 1,5 uur
Extra kosten per leerling: € 2,- 

Monotype

Mono, staat voor 1. Dit houd in dat de afdruk die je maakt maar 1 keer gemaakt kan worden. Je doet inkt op je plaat legt daar een stuk papier op en vervolgens, teken, of veeg je over het papier heen en zo ontstaat er een afdruk.


Wie: middelbaar-onderwijs/volwassenen
Tijdsduur per techniek; 1,5 uur

Extra kosten per leerling: € 2,-  

 Zeefdruk

In deze les gaan we op een vereenvoudigde manier een zeefdruk maken. Als je dan je mal af hebt kun je er vervolgens mee drukken op papier of textiel. 


Wie: middelbaar-onderwijs/volwassenen
Tijdsduur per techniek; 1,5 uur

Extra kosten per leerling: € 2,-   Sjabloondruk

 Snij op speciaal papier je sjabloon uit en deze wordt vervolgens op papier of textiel gestreken en dan kan je deze sjablonen in schilderen.


Wie: middelbaar-onderwijs/volwassenen
Tijdsduur per techniek; 1,5 uur

Extra kosten per leerling: € 2,- 

Naaldvilten

Naaldvilten is een techniek waardoor je de lont wol prikt met een viltnaald. Doordat je prikt kun je de wol in allerlei vormen prikken. Door het prikken “klit” de wol als het ware samen en daardoor ontstaan de vormen. Je kunt hierbij denken aan diertjes of eenvoudige mensfiguren.

 

Wie: middelbaar-onderwijs/volwassenen
Tijdsduur per techniek; 1,5 uur

Extra kosten per leerling: € 2,-