Workshops van Marieke

Fantasiedier vilten

De kinderen maken een klein lapje in hun favoriete kleuren van vilt. Daarna maken we er een fantasiebeestje van. Deze kan voor wie dat wil gedragen worden als broche.


Voor wie: groep 1 t/m 4
Extra mat.kosten per leerling
€ 1,00 

 

Vlaggetjes vilten


Met wol, water en zeep kun je je eigen stofje creëren. Tijdens deze workshop ervaren de kinderen de magie van wol.
Er zijn allerlei vrolijke kleurtjes waarmee de kinderen een eigen tekening van wol kunnen maken.
Daarna maken we alles nat met water en zeep en en rollen we het lapje zodat het krimpt en de wol blijft vastzitten aan het lapje.
We maken een stokje vast aan het lapje en de kinderen hebben een feestelijke, zelfgevilte vlag.


Voor wie: groep 1 t/m 4
Extra mat.kosten per leerling
€ 1,50 
 Beestenboel 


Monotype op stof 

De kinderen maken een monotype van een dier op een tas of meegenomen t-shirt. 

Monotype is een druktechniek waarbij je mbo sjablonen afdrukken kunt maken. Voor wie: Onderbouw, middenbouw, bovenbouw

Materiaal: € 2,00 incl tas ( t-shirt kan ook, maar dat moet de school in overleg zelf verzorgen )Vriendschapsgedicht zeefdrukken

In deze workshop ligt de nadruk op taal. Leerlingen worden uitgedaagd om in groepjes een gedicht over vriendschap te schrijven welke ze vervolgens gaan zeefdrukken op boekentassen. Samenwerking, creativiteit in taal en typografie en druktechniek staan centraal in deze workshop.
 
 Leerdoelen: Stimuleren van onderling begrip en vriendschap in de groep. Beschouwen van eigen en andermans werk. Ervaren van de techniek en het creatieve proces achter zeefdrukken.

Voor wie: Bovenbouw
Extra mat.kosten per leerling

 € 2,00  incl tas


Ter info:

Het werkt voor mij het prettigst wanneer de workshops in een ruimte plaatsvinden, zodat er tussendoor niet steeds hoeft te worden opgeruimd en opnieuw alles hoeft te worden klaargezet.  De tafels worden nat.

Waar zorgt de school voor:
De ruimte met watervoorziening liefst in het lokaal
De tafels staan in lange rijen in de klas, kinderen staan aan de tafel
Een keukenhanddoekje per kind.

Nog meer workshops

Portretten in vilt

Tijdens deze workshop maken de kinderen carnavaleske portretten in vilt n.a.v. het werk van kunstenaar James Ensor. Zij leren de techniek van het vilten ( droog en nat ) en zijn daarnaast bezig met compositie, kleur, sfeer, portret en expressie. Aan het begin van de les wordt individueel gewerkt, daarna gaan de kinderen hun eigen beelden verwerken tot een groepswerk. Het laatste deel van de les staat het viltproces centraal. De kinderen maken samen d.m.v. wrijven, rollen en beweging van alle losse onderdelen een groot viltkleed.

Voor wie: Midden- en bovenbouw

Extra mat. kosten per leerling: €  2,-- 


Toveren met stof

Op speelse manier komen de kinderen tijdens deze workshop in aanraking met textiel en de naaimachine. De kinderen worden uitgedaagd om vanuit hun fantasie individueel te werken n.a.v. een verhaal. ( dit thema kan in overleg met de school gewijzigd worden ). Daarna kunnen alle werken samengevoegd tot een boekje.
 Het gebruik van tovervlies zorgt voor een magisch element tijdens de les.
 De kinderen leren de beginselen van het werken met een naaimachine, daarnaast wordt hun creativiteit gestimuleerd om met textiele materialen een eigen beeld te maken. Beeldaspecten als vorm, lijn, kleur, structuur en textuur komen aan bod. Er is ruimte voor beeldbeschouwing.

Voor wie:  midden- en bovenbouw

Extra mat.kosten per leerling:   € 1,50 


 Zeefdrukken geïnspireerd door Piet Mondriaan

Naar aanleiding v/h werk van Piet Mondriaan gaan de kinderen tijdens deze workshop zelf een katoenen tas bedrukken. Ze leren hierbij de zeefdruktechniek d.m.v. een gerichte, experimentele opdracht, waarbij naast de techniek, ook compositie en kleur centraal staan.
 Na een korte kennismaking met het werk van Piet Mondriaan en uitleg over het zeefdrukken gaan de kinderen onder begeleiding zelf aan de slag met het zeefdrukken. Ze leren een compositie op te bouwen in meerdere drukgangen.
 
 Bij het zeefdrukken is het belangrijk dat er beschikking is over een groot lokaal met voldoende ruimte en watervoorziening. De ruimte moet geschikt zijn voor beeldende activiteiten en de vloer moet makkelijk schoon te maken zijn. Tussendoor worden de zeven schoongemaakt. Een hulpouder is zeer wenselijk. 
 Het wordt aangeraden om tijdens de workshop oude kleding en/ of schorten te dragen.

Voor wie: Bovenbouw
Extra mat.kosten per leerling: 

€ 2,--

Kinderboekenweek

N.a.v. het thema reizen maken de kinderen een ontwerp welke ze in de monotype techniek afdrukken op een boekentas.

Monotype is een druktechniek waarbij je mbo sjablonen afdrukken kunt maken.

Voor wie: Bovenbouw

Materiaal: €  2,--  p leerling incl tas